Peter Verhelst – De kunst van het crashen

De film van zijn leven zag hij niet voorbijflitsen. Nee, hij zag de witte vezels van zijn airbags. Twee jaar geleden crashte Peter Verhelst met zijn Volvo op de E40. Zonder kleerscheuren stapte hij uit zijn auto. Een wonder, want zijn auto ging driemaal overkop. Het ongeval vormde de basis voor De kunst van het crashen. 

Autobiografisch werk is een nieuw element binnen het oeuvre van Verhelst. Hij voelt er een bepaalde schaamte voor. Het ongeval bracht daar verandering in. Verhelst omschrijft de crash als een literaire ervaring waarmee hij aan de slag moest. In de drie seconden die hij over kop ging, bevond hij zich in verschillende dimensies. De tijd splitste zich op en vormde verschillende lagen boven elkaar. Op die manier ontstonden er voor Verhelst verschillende werkelijkheden met elk hun eigen waarheid.

De kunst van het crashen samenvatten is een onmogelijke opdracht. Deze roman valt niet in één alinea te beschrijven, zoals vaker het geval is bij de proza van Verhelst. De roman bestaat uit zes verhalen, waartussen Raul de lijm vormt. Thematisch gezien gaat het allemaal om personages die verloren zijn. Ze bevinden zich in een andere dimensie, zijn stervende, zijn hun schaduw kwijt.

Dat De kunst van het crashen experimenteel is, is het minste wat je kan zeggen. Als lezer moet je ervoor openstaan om niet bij de hand gehouden te worden. Verhelst biedt de lezer weinig houvast. Hij neemt je mee in een universum waar waarheid multidimensionaal is. Hij laat je fragmentair het leven van de verlorenen zien.

Verhelst heeft een lichamelijke en poëtische schrijfstijl. In De kunst van het crashen is dat niet anders. Ook de vorm van de tekst houdt zich ergens op tussen poëzie en proza. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn redactrice er Verhelst soms moet op wijzen dat hij een roman schrijft en geen poëzie.

Verhelst is een unieke stem binnen de Nederlandse Letteren. Weinig durven nog zo experimenteel uit de hoek komen als hij. De ene vindt hem onleesbaar, kan zich amper door de helft van zijn boeken worstelen. De andere vindt hem fantastisch en heeft niets dan lovende woorden voor zijn oeuvre. Wanneer je openstaat voor het experiment zal deze roman je zeker niet ontgoochelen. Een belangrijke mijlpaal in het oeuvre van Verhelst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: