Annelies Verbeke – Dertig dagen

Er zijn heel wat tragische personages te vinden in de literatuur. Het komt dan ook niet vaak voor dat een hoofdpersonage doorheen een volledige roman oprecht gelukkig is. In de nieuwe roman, 30 dagen, van Annelies Verbeke krijgen we dat net wel, een hoofdpersonage die tot het diepste van zijn hart gelukkig is.

Alphonse en zijn vriendin verhuizen naar het verre West-Vlaanderen om een nieuw leven te beginnen, weg van de muziek. Alphonse start een eigen zaak als klusjesman, al gaat zijn job veel verder dan dat. Klanten zien in een vertrouwenspersoon in hem. Het lijkt er al snel op dat hij hun psycholoog van dienst is. Kat, de vriendin van Alphonse, kan minder goed aarden in het doodse West-Vlaanderen. Ze mist het bruisende leven van Brussel.

Vaak wordt gesteld dat een roman een grote probleemstelling moet hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het merendeel van de romanpersonages ongelukkig zijn. Als ze dan wel eens van het geluk mogen proeven is dat niet van lange duur. Verbeke bewijst dat het ook anders kan. Het hoeft niet iedere pagina kommer en kwel te zijn om de lezer aan je boek te binden.

Het beeld dat Verbeke schetst van West-Vlaanderen is een uitvergroting van de werkelijkheid dat aanstekelijk werkt. Ze schildert de provincie af als bekrompen, racistisch, een deel van het land waar niets te beleven valt. De vele absurde situaties met de West-Vlamingen breng je vaak aan het lachen.

De grote vraag van deze roman is hoe ver kan goedheid gaan. Wanneer ben je te goed voor de anderen waardoor je eigen leven eronder gaat lijden. Alphonse doet alles voor zijn klanten, lost hun privéproblemen op, springt in de auto voor het minste. Geregeld legt dit druk op zijn relatie met Kat.

Met Dertig dagen brengt Verbeke een ode aan het geluk. In haar gekende en bij momenten absurde stijl weet Verbeke je aan de pagina’s te kluisteren. En dan komt op dat eind een mokerslag die je niet had zien aankomen. Je wordt er stil van. Dertig dagen is een grootse roman, die niet snel vergeten zal worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: