Dimitri Verhulst – De zomer hou je ook niet tegen

Dimitri is de vijfde Vlaming die de eer kreeg om het geschenk te schrijven voor de boekenweek. Daarmee treedt hij in de sporen van grote schrijver als Hugo Claus en Tom Lanoye. Het thema van de boekenweek, waanzin, is hem dan ook op het lijf geschreven.

Het verhaal begint op het punt wanneer Pierre een mentaal beperkte jongen Sonny ontvoert uit zijn instelling. Samen met Sonny reist hij naar de Provence om de jongen een berg te laten zien. De berg staat symbool voor zijn hartstochtelijke relatie met de moeder van Sonny. Het is op die plaats dat Sonny zijn ontstaansgeschiedenis leert kennen.

In zijn gekende stijl neemt Verhulst ons mee naar de wereld van mensen die aan de rand van de maatschappij staan. Deze keer is dat een jongen, net zestien geworden, met een mentale beperking. De jongen is niet meer dan een kamerplant. Zijn hele leven zal hij moeten doorbrengen in een instelling die de gepaste zorgen kan geven.

Opnieuw schuwt Verhulst de kritiek op instellingen niet. In De Laatkomer klaagde hij de ontoereikende zorg aan van bejaardentehuizen. In Kaddisj voor een kut heeft hij het over misbruik door voogden. Nu zijn de het de verzorgingstehuizen voor mensen met een mentale beperking. Net als in de rustoorden kampen ze met te weinig personeel waardoor het lijkt alsof dieren beter behandeld worden in een zoo.

Dit tachtigste boekenweekgeschenk is meer dan het lezen waard. Het is een Verhulst pur sang en zal de lezer zeker niet ontgoochelen. Er is pis en kak. Er zijn tragische personages. Maar er is voornamelijk het unieke palet van woorden, die zo rijk is bij Verhulst.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

  1. Dit boek spreekt mij wel aan en ik had het dan ook graag gekregen tijdens de boekenweek. Wel een boek gekocht die week maar niet assertief genoeg geweest om het geschenk te vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: