Gustaaf Peek – Godin, Held

Er is één thema dat ons allen bezighoudt. Hetgeen waar we nooit volledig vat op krijgen. Nooit perfect in woorden kunnen omzetten. De liefde? Vele auteurs schreven er reeds over. Vele auteurs zullen dat in de toekomst ook nog doen. ‘Godin, held’ de roman die Gustaaf Peek een plaats op de Libris Literatuurprijs shortlist bracht, poogt ook de liefde in woorden te vatten.

Godin, Held start in de toekomst wanneer Tessa ten grave gedragen wordt. Stelselmatig keren we terug in de tijd om het levensverhaal van Tessa en Marius te aanschouwen. Het is een niet voor de hand liggende constructie waaraan je moet wennen. Door deze benadering kom je steeds tot nieuwe inzichten. Dingen die eerst futiel leken, worden pas later betekenisvol.

Tessa en Marius ontmoetten elkaar voor het eerst op school. Al vanaf het begin was er een niet nader te benoemen aantrekkingskracht tussen beide. Beiden trouwen ze met een ander, maar vergeten doen ze elkaar niet. Op onregelmatige tijdstippen ontmoeten ze elkaar in hotelkamers, andere landen en feestjes. Ze kunnen onmogelijk los komen van elkaar.

Er gaat haast geen pagina voorbij, zonder dat de seks er vanaf druipt. Het is Peek zijn verdienste dat het echter nooit platvoers wordt. Iedere vrijpartij is zo geloofwaardig neergepend. De ene keer spat de lust van de bladzijden. De andere keer wordt je ontroerd hoe lichamen zo teder in elkaar verstrengelen. Hiermee weet Peek de relatie van Tessa en Marius op een treffende manier te typeren. Het illustreert de macht die ze over elkaar hebben, hun liefde en hun obsessie voor elkaar.

Naast liefde is ook dood een belangrijk thema waar we als mens niet om heen kunnen. Eros en thanatos, we kennen allen de concepten van Freud. Peek brengt ook de dood in zijn roman. Zowel Marius als Tessa sterven in Godin, Held. Marius onverwacht, zonder de kans zich ergens op voor te bereiden. Tessa daarentegen kon de dood als een oude vriend in de armen nemen. Het is de dood van Tessa die de retrospectieve opbouw van Godin, Held verklaard. Zij blikt een laatste maal terug op haar relatie met Marius, waarna voldaan kan sterven.

Gustaaf Peek staat met Godin, Held meer dan terecht op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Op een volstrekte eigenwijze manier heeft het meest universele thema van de mensheid, de liefde, benaderd. De manier waarop Peek seks onder woorden brengen is niet aan velen gegeven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: