Margot Vanderstraeten – Het Vlindereffect

Terreuraanslagen zijn in onze huidige maatschappij geen randfenomenen meer. Er was 9/11, de metro in Madrid, Bombay en recent de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Allen veroorzaakten ze een grote schok binnen onze samenleving. Mensen kwamen op straat om hun steun te getuigen. Voorpagina’s bleven weken lang volstaan met de feiten. Waarna de storm ging liggen en de slachtoffers en hun familie uiteindelijk ook vergeten werden. Margot Vanderstaeten geeft die mensen nu een stem in ‘Het Vlindereffect’.

Wanneer Angela Gutman haar zoon in Bombay gaat bezoeken vindt er een reeks aanslagen plaats in de grootste stad van India. Het Taj Mahal hotel waar Angela met haar zoon en zijn vriend iets drinkt, wordt ook getroffen. Tien jaar later gaat ze terug naar Bombay om eindelijk rust te kunnen vinden. Op het vliegtuig komt ze een spirituele dromerige vrouw tegen, die haar aan het denken zet.

Afwisselend richt Angela zich tot de dromerige vrouw en haar zoon. Hierdoor ontstaat een interessante dynamiek. Het geeft de lezer de mogelijkheid om Angela’s jeugd te koppelen aan de recente gebeurtenissen. Het plaats de aanslagen in een ander daglicht waardoor je meer inzicht krijgt in haar copingmechanismen. Tegenover de vrouw doet Angela haar jeugd uit de doeken. Terwijl ze tegen haar zoon praat over de aanslagen en hoe die haar beïnvloed hebben.

Vanderstraeten vreest het niet kritiek te uiten op de autoriteiten en hoe zij omgaan met terroristische aanslagen. De autoriteiten zijn er vaak alleen op gericht de maatschappelijke orde te herstellen. Ze haalt aan dat het plaatsen van meer militairen en verstrengen van controle niets wezenlijk veranderen. Het is geen fundamentele oplossing en het zorgt er ook niet voor dat mensen zich veiliger gaan voelen.

Het Vlindereffect reduceren tot een roman over terreur zou te kort doen. Het gaat over veel meer dan dat. De zoektocht naar identiteit, is minstens even belangrijk. Vanderstraeten fileert haar hoofdpersonage zorgvuldig. Wie is ze? Waarom is we wie ze is? Is onze identiteit opgebouwd rond een aaneenschakeling van toevalligheden. Of heeft alles toch met elkaar te maken – het vlindereffect – in die mate dat niets meer toevallig is. Hierin schuilt impliciet de vraag of er iets als het lot bestaat, waar we niet kunnen aan ontkomen.

Deze roman heeft alles. Het zet de lezer aan tot nadenken. Een goed opgebouwde spanningsboog waardoor de drang om verder te lezen steeds groter wordt. De metaforen die Vanderstraeten gebruikt, zijn bijzonder treffend. Haar stek op Wim Brands lijst van De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw heeft ze dan ook niet gestolen.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

  1. Klinkt bijzonder interessant! Wil ik zeker ook eens lezen.

  2. Lijkt mij een goed boek. Ik zet het op mijn te lezen lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: