Willem Van Zadelhoff – De nachten van Hofman

Is het als acteur nog mogelijk om een eigen identiteit te hebben, als je beroep eruit bestaat om telkens iemand anders te zijn. Kan je na het verloop der jaren jezelf nog onderscheiden van de fictieve personages die je moet spelen? Het is één van de centrale vragen die speelt in De nachten van Hofman, die nieuwe roman van Willem van Zadelhoff.

Wanneer Max Hofman naar Antwerpen afreist om de hoofdrol in De Meeuw te vertolken, worden oude wonden opnieuw opengereten. Zijn tegenspeler blijkt zijn ex-vrouw Tanja te zijn, die hem tien jaar eerder verliet voor de lichttechnicus. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt Max een vasovagale syncope, een vorm van bewustzijnsverlies bij het ervaren van extreme emoties. Waardoor de  angst om een veel te jonge dood te sterven als zijn vader de kop op steekt, maar is zijn vader wel zijn vader?

Van Zadelhoff weet een zeer geloofwaardig portret neer te zetten van een succesvol acteur. Hij toont de discrepantie aan tussen de waarneming van het publiek en de innerlijke leefwereld van een acteur. Zo lijkt Max aan de buitenkant een succesvol en zelfzeker persoon, terwijl hij echter één brok onzekerheid is.

De Nachten van Hofman is zorgvuldig opgebouwd. Van Zadelhoff neemt de tijd om zijn verhaal te doen. Na twee derde van de roman schakelt hij onnodig een versnelling hoger, maar naar het einde hervindt van Zadelhoff gelukkig opnieuw zijn evenwicht.

De sterkte van deze roman is het gebruik van suggestie. Het gaat niet om wat geschreven is maar vooral om wat er niet geschreven is. Het biedt de lezer de ruimte om zijn eigen interpretaties te maken zonder dat die opgelegd worden door de auteur

Geschreven in opdracht van: Kunsttijdschrift Vlaanderen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: