Arnon Grunberg – Het bestand

De opzet van ‘Het Bestand’, de nieuwe roman van Grunberg, is groots. Gedurende het schrijfproces liet Grunberg zijn hersenactiviteit meten via EEG. Op die manier zou het schrijfproces bloot gelegd kunnen worden. Eerder een grote promotiestunt dan een wetenschappelijk onderzoek. Er werden weinig emotiebalansen gevonden tijdens het schrijven zelf. Niet totaal onverwacht een auteur schrijft de ganse dag, niet uitsluitend achter zijn bureau.
Daarnaast werden 350 proeflezers onderworpen aan een hersenscan tijdens het lezen. Bij hen werden wel sterke emoties gevonden tijdens het lezen. Boosheid en walging waren het duidelijkst van de scan af te lezen. Gezien de plot van Het Bestand is dit geen verrassende bevinding.
Liliane, een jonge twintiger, is niet tevreden met haar lichaam. Het vormt een belemmering op het zuivere van de mens. Wanneer ze achter haar computer voelt ze zich veel completer. Uren spendeert ze op fora, chatrooms en andere digitale werelden. Wanneer een pedofiel haar bedreigt, ze Liliane haar eerste stappen in de wereld van hackers.
Het bestand speelt in op bijzonder actuele thema’s. De wereld van het internet en meer bepaald Anonymous vormden een belangrijke inspiratie bron. Zo start ieder hoofdstuk met een internetregel van Anonymous. Net als deze groep voelt Liliane zich als een wraakengel. Zij hebben de kans met hun hackingvaardigheden om de wereld recht aan te doen. Ze leven in de waan dat ze een zuivere wereld creëren.
Wanneer we de laatste pagina omsloegen bleven we voornamelijk op onze honger zitten. Het bestand blijft de hele tijd op de oppervlakte. Belangrijke personages als Seb en Axel verdienden een betere uitwerking. Het Bestand zal eerder blijven hangen door het onderzoek die er aan vasthing.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: