Jan Vantoortelboom – De man die haast had

In zijn nieuwste roman onderzoekt Jan Vantoortelboom wat de invloed is van trauma’s uit de kindertijd. ‘De man die haast had’ is een intrigerend portret van een gebroken man, die al snel gedwongen werd volwassen te worden.

Leon ziet als zesjarige zijn oppas van de trap vallen, niet wetend wat hij moet doen blijft hij bij Eslie zitten. Wanneer zijn ouders thuis komen is de schade groot. Ze raakt gehandicapt voor de rest van haar leven. Als Leon onmiddellijk de ambulance gebeld had, was de schade waarschijnlijk veel beperkter geweest. Jaren na het ongeval bezoekt hij Eslie nog steeds wekelijks in het opvangtehuis. Het ongeval had niet enkel invloed op Leon maar ook op zijn moeder, die zes jaar na het ongeval zelfmoord pleegde.

Onze mentale gezondheid wordt het meest weerspiegeld in sociale contacten en relaties. Dat heeft Vantoortelboom goed begrepen. De roman is opgebouwd rond vier belangrijke relaties die allen gekenmerkt worden door tekorten. Er is de relatie met zijn ouders die ontoereikend waren voor Leon. Er is zijn beste vriend Bertrand en zijn vrouw Liliane. Met beiden zal hij uiteindelijk breken. Tot slot is er nog de relatie tussen Leon en Eslie, de enige aan wie Leon zich emotioneel kan binden.

Tijd is misschien wel de grootste vijand in deze roman en niet het schuldgevoel. Als kind was Leon al obsessief met tijd bezig. Hij wou de tijd stoppen om langer bij zijn oppas te kunnen zijn, wanneer zij nog gezond en wel was. Later krijgt tijd iets onvoorspelbaar. De onmogelijkheid de toekomst te voorzien, zorgt voor een gelatenheid bij Leon.

De man die haast had is een tragisch verhaal van een man die nooit kind mocht zijn door omstandigheden. Het grijpt naar de keel. Vantoortelboom hanteert een sobere schrijfstijl wat van deze roman gelukkig geen emotioneel drama maakt. Gelukkig word je er niet van, maar De man die haast had zal je zeker bijblijven. (Geschreven in opdracht van Kunsttijdschrift Vlaanderen)

Advertenties

3 Comments

Add yours →

  1. katherine mortier april 14, 2015 — 2:17 pm

    Hey Thomas,

    kan het dat er iets niet klopt in de voorlaatste zin? Het is me dus in ieder geval gelukt om nu jouw teksten per mail door te krijgen… Leuk!

    Groetjes, Katherine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: