P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer

Thomése bewees eerder al met verve dat hij een uitstekend verhalenverteller is. Met ‘De Onderwaterzwemmer’ voegt hij opnieuw een indrukwekkend boek toe aan zijn oeuvre. Hij onderzoekt hoe schuld ons leven kan beïnvloeden.

Het verhaal start tijdens de oorlog wanneer Tin en zijn vader in het holst van de nacht een rivier oversteken. Wanneer Tin de overkant bereikt blijkt zijn vader spoorloos. Het lijk werd nooit gevonden. Het zorgt voor een groot schuldgevoel bij Tin. Zijn band met zijn moeder verzuurt wanneer ook zij alle schuld bij de veel te jonge Tin legt. Jaren later in Afrika krijgt hij de kans om alles goed te maken.

De Onderwaterzwemmer kunnen we in drie grote delen opsplitsen. Er zijn de oorlogsjaren doorspekt met een tristesse die naar de keel grijpen. Wanneer het verhaal verder gaat in Afrika evolueert De Onderwaterzwemmer naar een avonturenroman, om uiteindelijk het leven te overschouwen in Cuba. In iedere deel heerst er een andere sfeer die zo typerend is voor het leven.

Het grote thema zouden we ‘schuld’ kunnen noemen. Iedereen verliest wel iemand in zijn leven. En daarbij komt vaak de schuldvraag kijken. Hadden we iets kunnen doen om het te voorkomen? Waarom hij/zij en niet ik? Thomése weet het wrange gevoel van schuld bijzonder accuraat in woorden om te zetten. Het grijpt naar de keel en doet jezelf nadenken. Uiteindelijk draai het allemaal niet om schuld, als we al van schuld kunnen spreken Het schuldig voelen is eerder een manier om met rouw om te gaan. Het hanteerbaar maken ervan.

De onderwaterzwemmer is een beklijvend boek dat lang blijft hangen. Thomése weet je aan de pagina’s kluisteren met een sublieme schrijfstijl. De drie afzonderlijke stukken zorgen voor een mooie spanningsboog waarin Thomése verschillende stijlen hanteert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: