Jamal Ouariachi – Een Honger

Jamal Ouariachi bewees met zijn vorig boek ‘vertedering’ reeds, dat hij een auteur is om te volgen. Met een ‘een honger’ bevestigt hij niet alleen dat hij een uitstekend schrijver is maar ook dat hij delicate thema’s aankan waar velen liever met hun handen zouden van afblijven.

Op geheel toevallige wijze wordt Alexander Laszlo ontwikkelingswerker. Hij werpt zich op als de nieuwe Nederlandse versie van Bob Geldhof. Start een eigen project op met Ethiopische kinderen. Wanneer hij een relatie begint met de veel jongere Aurélie Lindeboom, is hun liefde geen lang leven beschoren. Laszlo wordt ervan beschuldigd één van zijn adoptiekinderen te hebben misbruikt.

Pedofilie is een thema dat in onze maatschappij nog vaak tegen de borst stuit. Zo zullen er zich ongetwijfeld mensen gechoqueerd voelen na het lezen van deze roman. Maar als we eenmaal onze afkeer laten varen, kan je heel wat opsteken van deze roman, waarin Ouariachi onze verknipte omgang met seksualiteit aankaart.

Ondanks de thematiek raak je ontroerd door het verhaal van Laszlo. Eigenlijk is een honger in de eerste plaats een liefdesverhaal. Het is een zoektocht naar betekenis. Een zoektocht naar begrip voor een man die van zijn troon viel. Een zoektocht naar bevestiging dat Aurélie niet een jaar lang intens gelukkig geweest is met een man wiens voorkeur naar kinderen uit gaat.

Niet enkel het verhaal is bijzonder goed uitgedacht. Ouariachi trekt vele taalregisters open die steeds verrassend zijn. Hierin toont hij zich de schrijver die zijn metier perfect beheerst. Zoals de heerlijke ‘Remco Campert’ passage waarin Aurélie en Laszlo dronken ronddwalen in Ethiopië. Of de literaire gehaktmolen, zoals Ouariachi die beschrijft, in de 2003 hoofdstukken.

Een honger behoort nu al tot een van de beste boeken van dit jaar en zal ongetwijfeld een klassieker worden. Het is bewonderenswaardig hoe Ouariachi thema’s als hongersnood en pedofilie in een liefdeshistorie weet te verweven. Het maakt een honger maatschappelijk relevant zonder dat het boek als geëngageerd overkomt, waardoor de invloed misschien des te groter zal zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: