Joseph Pearce – Voet bij stuk

In zijn nieuw satirische roman ‘Voet bij stuk’ neemt Joseph Pearce de literaire wereld onder de loep. Pearce spaart niemand zowel recensenten, uitgevers als auteurs moeten eraan geloven. Al gebeurt dat wel met het nodige respect en knipogen.

Emma Kranenburg is de rechterhand van uitgever Otto Bakker bij de toonaangevende uitgeverij O&W. Wanneer zijn opvolgster, wegens het overlijden van Bakker, vervroegd aan het roer komt te staan, gaat het bergaf met de uitgeverij. Ze zijn niet langer het grote literaire baken waar Emma zo trots op was.

‘Voet bij stuk’ is een goed opgebouwde satire waarin Pearce de balans tussen uitvergroting en realiteit goed bewaard. Al vliegt hij even uit de bocht wanneer de filmrechten van Vlaamse romans verkocht worden aan  Quentin Tarantino en de Coen broertjes. Hier verliest Pearce even  grip op zijn verhaal, maar blijft het dan weer sterk in de hand houden.

Pearce geeft de grote commerciële uitgeverijen lik op stuk. Hij verwijt ze enkel oog te hebben voor het commerciële waardoor er steeds minder plaats is voor kwalitatieve literatuur. Promotiebudgetten worden vaak volledig gespendeerd aan  bestseller auteurs. Waardoor  overige auteurs het moeilijker krijgen om in de picture te staan.

Niet alleen de uitgeverijen moeten eraan geloven, ook auteurs en recensenten worden op de korrel genomen. Recensenten zouden boeken niet volledig lezen en boeken prijzen of afkraken naar gelang ze de auteur al dan niet genegen zijn. Auteurs worden dan weer afgeschilderd als ijdele wezens die makkelijk gepaaid kunnen worden.

Met ‘Voet bij stuk’ trekt Pearce aan de alarmbel. Op een enerzijds vermakelijke maar toch trieste wijze schetst Pearce de ommezijde van de vercommercialiseerde boekenwereld. Oog voor kwaliteit gaat er verloren en het zijn enkel nog de cijfers die tellen. Het zorgt voor culturele verarming. Het is dan ook opvallend dat Pearce zijn boek niet uitbrengt bij een grote uitgeverij maar bij Vrijdag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: