Robert Seethaler – Een heel leven

Het afgelopen jaar kon je in Duitsland niet naast Robert Seethaler kijken. De Oostenrijkse schrijver staat al meer dan tien maand in de top 10 van bestseller lijsten en ‘Een heel leven’ werd verkozen tot het beste boek van 2014. Vanwaar het succes van deze roman?

Andreas Egger, een gewezen arbeider, blikt met enige verwondering terug op zijn behoorlijk eenvoudig leven. Hij werkte als arbeider voor kabelbaanbedrijven. Hij trok als soldaat naar Rusland in de Tweede wereldoorlog. Heeft van de liefde kunnen proeven met Marie, die tragisch omkwam in een lawine. Egger leefde relatief eenvoudig maar gelukkig.

Een heel leven is een uitgepuurde roman waarbij Seethaler de literaire trucs achterwege laat. Ieder woord, iedere zin, is wel overwogen. Er staat geen letter te veel op papier. De sobere maar bij momenten poëtische schrijfstijl dient het verhaal. Ook de verhaallijn kent weinig franjes. Geen intriges of onverwachte wendingen. Het verhaal is wat het is.

Hoe komt het dan het verhaal van een eenvoudige man toch zoveel aantrekkingskracht uitoefent? Waarom willen we met zijn allen lezen over een man, die enkel voldoet aan zijn basisbehoeften maar niet op zoek is naar luxe? Misschien omdat het leven van Egger het tegenovergestelde is van ons leven. Vandaag de dag puilen onze agenda’s uit. Hebben we een overaanbod van ontspanningsactiviteiten. Zelfs op vakantie gaan bezorgt ons stress.

Eigenlijk is het ongelooflijk hoeveel er aan bod komt in die 150 pagina’s. Zowat alle grote gevoelens waarmee we in ons leven geconfronteerd worden, passeren de revue. Onze eigen ontoereikendheid die we binnen de liefde ervaren. Afscheid nemen van geliefden en vrienden. En onze eigen sterfelijkheid, die de liefde nog eens extra benadrukt. Dat illustreert het nakende einde van Eggers leven. Enkele momenten voor zijn dood, ziet hij zijn grote liefde nog een laatste maal.

Seethaler schreef met Een heel leven een korte roman om te koesteren. Nooit geweten dat de eenvoud van het leven zo mooi en ontroerend kan zijn. Dat durven we nog al eens te vergeten. Laat ons net als Egger terug genieten van de kleine dingen des levens.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: