William Giraldi – Toen de wolven kwamen

Alaska is een wereld op zich, die mensen van buitenaf moeilijk kunnen vatten. Giraldi doet toch een poging in zijn nieuwste roman ‘Toen de wolven kwamen’. Een hard relaas over de relatie tussen mens en natuur, waarbij voornamelijk de mens het hard te verduren krijgt.

In Keluut, een afgelegen dorpje, treedt de winter binnen. De koude haalt er vermeend hard uit. Wanneer drie kinderen door de wolven opgevreten worden, schrijft Medora de wolvenkenner Core aan.  Medora wil dat de man de botten van haar zoon gaat zoeken en de schuldige wolf afslacht. Maar niets is wat het lijkt. Is Medora’s zoon wel door de wolven opgegeten?

De mens wordt niet bepaald als vredelievend gerepresenteerd. Het is eerder de natuur die onschuldig is en bijgevolg de wolven ook. Zij moorden alleen wanneer ze honger hebben, waardoor we eigenlijk niet van moorden kunnen spreken. Dat ze kinderen eten is enkel het gevolg van de hebzucht van de mens, die steeds meer land voor zich opeist.

Ieder individu heeft zijn eigen verhaal. Een eigen waarheid, die vaak verschilt dan die van andere. Dat illustreert Giraldi mooi. Er bestaat niet iets als de waarheid, omdat we nu eenmaal verschillen van elkaar. Al is er misschien toch één iets dat voor ons allen geldt: de natuur zullen we nooit volledig kunnen controleren, altijd zal ze een stuk onvoorspelbaar blijven, hoe vaak we ook zullen proberen.

Gelukkig word je niet van Giraldi’s nieuwe roman, maar aan de pagina’s zal je gekluisterd worden. Het gaat er onvermeend hard aan toe in ‘Toen de wolven kwamen’.  Toch is het boek niet alleen kommer en kwel. De natuur wordt beeldschoon in beeld gebracht, waar je alleen ontzag voor kan hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: