Stephan Enter – Compassie

Het is intussen vier jaar geleden dat Stephan Enter met het fantastische ‘Grip’ zich definitief op de grote kaart plaatste. We keken dan ook reikhalzend uit naar zijn nieuwe roman. ‘Compassie’ is een vernuftige roman over liefde, waarmee Enter zijn doorbraak meer dan bevestigd.

Frank, een man van rond de veertig, heeft zich nog steeds niet gesetteld. Zijn leven verschilt niet veel van zijn oud studentenleven. Dates volgen elkaar snel op. Meestal voelt hij zich slimmer dan zijn gezelschap. Kortom: een arrogante man. Wanneer hij uit compassie een relatie start met Jessica begint het ideaalbeeld af te brokkelen.

Enter legt op vernuftige wijze het mechanisme van compassie bloot en de effecten ervan. Is medelijden hebben met iemand wel productief. Komt Jessica beter uit de relatie. Is ze persoonlijk gegroeid? Misschien wel, maar eerlijk van Frank is het op zijn minst niet. Hij bedriegt zowel zichzelf als Jessica. Naar het eind krijg je als lezer zelf compassie met Frank. Die niet in staat lijkt relaties op te bouwen.

Met Compassie speelt Enter ook in op de moderne trend van online dating en tinder. Die het makkelijk maken om met verschillende personen tegelijk te daten, seks te hebben waarbij enige vorm van diepgang ontbreekt. De vraag is dan ook welke invloed dit op ons leven heeft.

Met Compassie bevestigd Stephan Enter na zijn alom bejubelde roman Grip. Met een uitgepuurd verhaal over liefde, laat hij zien hoe machtsverhoudingen ontstaan binnen relaties. En hoe dicht haat en liefde wel niet bij elkaar kunnen liggen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: