Alessandro Baricco – De jonge bruid

Na ‘De Barbaren’ staat Alessandro Baricco er opnieuw met een nieuwe roman waarin het lichaam een prominente rol speelt. Hij neemt ons mee naar het Italiaanse platteland van begin twintigste eeuw en weet die sfeer prachtig op te roepen.  Baricco staat er keer op keer.

In De jonge bruid staat een familie centraal die heel wat ongebruikelijke rituelen heeft. Grote emoties dienen te allen tijde vermeden te worden wegens het glazen hart van de vader. Iedere ochtend moet een waarlijk ontbijtfestijn zijn, omdat iedereen de nacht heeft overleefd. De Oom is al jaren verwikkeld in een diepe slaap van waaruit hij echter nog steeds zijn dagelijkse bezigheden kan uitvoeren. Wanneer de jonge bruid onaangekondigd haar intrede maakt, lijkt alles definitief te veranderen.

Van Baricco moet je geen flitsende literatuur verwachten. Hij neemt de tijd om zijn verhaal op te bouwen. Geregeld springt hij heen en terug in de tijd. Verandert continu van vertelperspectief. Om nu en dan afstand te nemen van het verhaal en het schrijfproces onder de loep te nemen.

In de meta-stukken over het schrijven is Baricco ook bijzonder eerlijk. Hij geeft toe dat het schrijven niet altijd even romantisch is, zoals vaak wordt gedacht. Dat zijn laatste pagina’s soms overbodig en banaal zijn en afbraak doen aan het boek. Maar dat hij het toch niet over zijn hart kan krijgen ze in de definitieve versie  te schrappen.

Het lichaam blijkt een sprankelende bron te zijn voor metaforen. Baricco doorgrondt het leven aan de hand van lichamelijke ervaringen, waarbij seksualiteit misschien wel de meest expressieve is. Zelden werden zo’n treffend mooie – en tevens poëtische – passages geschreven over seks.

Met De jonge bruid bewijst Baricco opnieuw één van de belangrijkste Italiaanse hedendaagse schrijvers te zijn. Met zijn fluwelen pen weet hij als geen ander het lichaam te beschrijven. Baricco bewijst dat niet alles in één beeld gevat moet worden en dat er nog steeds ruimte is voor tragere literatuur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: