Elvis Peeters – Jacht

Elvis Peeters en zijn eega Nicole van Bael weten ons steeds te verrassen met hun romans. Met ‘Jacht’ is dat niet anders. Ze voeren een gedachte-experiment uit waarbij de lezer zich meer dan eens oncomfortabel voelt. Wat als dieren een bewustzijn hebben? Kunnen reflecteren? En communiceren met mensen?

In Jacht krijgen verschillende personages een stem. Zowel dieren als mensen spreken tot de lezer, wat voor een bijzonder gedifferentieerd beeld zorgt. Erik, een arbeider, jaagt op herten, terwijl dat absoluut verboden is. Een paard zoekt toevlucht tot de stad na een arbeidsongeval. Karla wordt dan weer verliefd op een rottweiler. En de vossen zijn de ‘outlaws’ die de stad verwoesten.

Ondanks dat dieren kunnen communiceren met mensen en een reflectief vermogen hebben, is Jacht geen sprookje geworden. De dieren zijn meer dan flat characters. Ze zijn krijgen niet zomaar menselijke eigenschappen. Ze willen zich echt als mensen in de wereld begeven. Zoals de honden die op hun achterpoten gaan lopen. Die wil om menselijk te zijn, wordt treffend geïllustreerd in de dialogen tussen de rottweiler en zijn moeder.

Net zoals in het eerdere werk van Peeters wordt de lezer aan het denken gezet, zonder belerend over te komen. Er worden geen pasklare antwoorden geboden. Door sommigen kan dat als een gebrek aanzien worden, maar eigenlijk is dit net de sterkte van Peeters. Hij rijkt thema’s aan de lezer aan en belicht deze vanuit verschillende kanten. Het is de lezer zelf die zijn ideeën moet vormen.

Jacht is misschien wel de meest bevreemdende roman binnen Peeters oeuvre tot nu toe. In zijn vorige romans kon de lezer steeds meevoelen met de hoofdpersonages. In Jacht wordt dat een stuk moeilijker. Want hoe moet je je inleven in een paard? Dat vergt een extra inspanning van de lezer. Al wordt het steeds makkelijker naar het einde van de roman: de dieren worden menselijker en de mensen dierlijker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: