Roderik Six – Val

Val, de nieuwe donkere literaire thriller van Roderik Six, werd aangekondigd met een boekentrailer. Een fenomeen dat niet langer vreemd is. De soundtrack werd verzorgd door een samenwerking tussen Kreng en Amenra. Hun demonische muziek blijkt de ideale gezel te zijn van ‘Val’. Een boek dat je meesleurt in de donkerste krochten van de mensheid.

Een jonge huisarts laat zijn leven in de stad achter om zich te vestigen in een klein vissersstadje dat omringd wordt door een immens woud. Als dokter ontmoet hij heel wat figuren die allen een duister geheim met zich meedragen. Allen lijken ze iets op te biechten aan de dokter, die als een vertrouwenspersoon fungeert. Zij zijn echter niet de enige die in het reine moeten komen. Ook de dokter dient te biechten en dat doet hij in het schrijven van zijn memoires.

De vertelling van Val is opgehangen aan de vier seizoenen. Wanneer het zomer is komt de huisarts in Fall aan. Een dorp dat het huiverige karakter van Fargo met zich meedraagt. Naarmate de seizoenen vorderen, wordt de sfeer steeds grimmiger. Six weet die spanning heel goed op te bouwen. Hij neemt zijn tijd om de sfeer te scheppen, dat resulteert in een meer uitgesponnen zomer dan lente. De zomer is de raamvertelling voor het hele verhaal.

De grimmige sfeer wordt niet enkel opgewekt door het plot maar ook door de vlezige taal van Six, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. “Er was geen andere manier om haar hoofd van de boomwortel te bevrijden, en na wat wroeten was haar gezicht verdwenen; een lap vlees waar een oog uit bungelde, paarse blubber, een halve lip, een onderkaak met drie verbazend gave kiezen, maar je kreeg de delen niet meer tot een samenhangend gelaat gelijmd. “

Veel van Six zijn generatiegenoten schrijven bijzonder afgelijnd en beknopt. In tegenstelling tot hen, trekt Six alle taalregisters open. Het levert heel wat bijzondere metaforen en beelden op, waarbij het lichaam een onuitputtelijke bron van inspiratie is.

Voor vele literatuurliefhebbers zorgen thrillers vaak voor een vieze smaak in de mond. Personages kennen geen psychologische diepgang. Het plot is doorzichtig. Stilistisch vaak niet verrijkend. Roderik Six daarentegen schreef een diepgaande thriller die ook stilistisch prikkelt. Het is niet alleen het verhaal die dwingt tot verder lezen, het is ook de uitvoerige taal.

Roderik Six, Val, Prometheus, Amsterdam, 2015, 239 blz., € 19,95

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: