Maartje Wortel – Er moet iets gebeuren

Begin oktober kondigden de jongens van Das Magazin hun nieuwe uitgeverij aan met een manifest dat voor behoorlijk wat ophef zorgde. Das Mag zou alles anders doen. Meer zorg voor de uitgaven. Auteurs die meer verdienen. Gratis E-books. Minder boeken, meer kwaliteit. Het manifest werd niet door iedereen warm onthaald. Velen stelden zich vragen. Nu is het eindelijk zo ver, het allereerste boek van Das Mag is van de persen gerold. De eer is weggelegd voor Maartje Wortel.  

Na haar goed ontvangen roman IJstijd, staat Wortel er opnieuw met een korte verhalenbundel. Er moet iets gebeuren bundelt dertien korte verhalen, waarvan er reeds enkele verschenen zijn in literaire magazines. De toon wordt onmiddellijk gezet in het openingsverhaal Het Kamp. Een vrouw gaat op therapeutisch weekend in de bossen met alleen mannen om hout te hakken. Alle personages in deze bundel worstelen met zichzelf, met de wereld.

In het schitterende verhaal Schrijver II legt Wortel zichzelf helemaal bloot. Ze richt zich tot haar vriendin, ex-vriendin en uitgever. Het verhaal wordt opgehangen aan een barmeisje waarop ze verliefd werd in Instanbul, terwijl haar toenmalige vriendin in Nederland zat. Taal blijkt machteloos te zijn om de tijd en emoties te vatten. Al is taal niet volledig machteloos. Zonder is er geen ruimte voor herinneringen.

Wortel schrijft droog. Geen tierlantijntjes. Geen verbloemingen. Emoties worden in hun puurste vorm gezet, zonder drama. Het maakt dat al het ongeluk die in deze bundel vervat zit, niet omslaat in pessimisme. Tristesse kan ieder moment omslaan in absurdisme waarbij je als lezer vaak moet lachen. Zoals bij Daar is de hond waarin de man de plaats van een overleden hond moet innemen.

Het is verbluffend hoe krachtig de taal van Wortel is. In slechts enkele alinea’s weet ze een melancholische sfeer op te roepen. Veel woorden heeft ze niet nodig. Er wordt vaak geklaagd over taalarmoede bij de jonge generatie schrijvers. Ze kunnen geen lange virtuoze zinnen meer schrijven. Wortel bewijst dat ook kaal en beknopt schrijven een kunst op zich kan zijn.

Het zat Das Mag niet meteen mee. Een beetje lullig, zoals ze zelf zeiden, maar de luxe-editie was geen hardcover, zoals aangekondigd werd. Sommigen waren gebrandmerkt om Das Mag meteen neer te sabelen. Onterecht. Hun eerste uitgave is een prachtig boek geworden en werd met zorg gedrukt. Maartje Wortel was de gedroomde schrijfster om mee te debuteren als uitgeverij. Een frisse en jonge stem, waar we nog veel plezier aan zullen beleven in de toekomst. Er moet iets gebeuren is een eerlijke bundel die bij moment hard maar nooit zwaarmoedig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: