Kamel Daoud – Moussa of de dood van een Arabier

Kamel Daoud won met ‘Moussa of de dood van een Arabier’ de Goncourt du premier roman in Frankrijk. Het boek werd er een ware sensatie. Al was niet iedereen zo opgetogen met zijn roman. Zo riepen enkele Salafisten een fatwa uit tegen de auteur.

Haroen kan het maar niet verkroppen dat Meursault de held is in De Vreemdeling, terwijl zijn vermoorde broer niet meer is dan een voetnoot. Hij wil de Arabier terug een gezicht geven. In zijn zoektocht naar de betekenis van zijn broers dood, stuit hij zelf meer en meer op problemen.

De broer van Moussa doet zijn verhaal op café. De lezer is de tooghanger in het verhaal. De aanhoorder van Haroens monoloog. Op die manier weet Daoud een beklemmende sfeer op te roepen. Je wordt een met Haroen. Helaas wordt die sfeer te vaak afgebroken. Daoud herinnert de lezer er frequent aan dat we op café zitten. Waardoor je te vaak uit het verhaal getrokken wordt.

Net als Meursault is Haroen zijn weg kwijt. Hij blijkt de zoon niet te zijn, wie zijn moeder altijd voor ogen had. Evenmin is hij de trotste Arabier die in opstand komt tegen de kolonialisten. Het leidt allemaal tot het punt dat ook hij, een zinloze moord begaat. Hoe meer hij de andere kant van de Vreemdeling wil gaan belichten, hoe meer hij op Meursault gaat lijken.

Daoud beperkt zich niet enkel tot een dialoog met Camus, in de nasleep van zijn roman komen ook thema’s als kolonialisme en identiteit naar boven. Hij toont de gevolgen van het kolonialisme aan. Laat ons voelen, hoe het leven is onder het juk van een externe autoriteit. Al maakt Daoud geen martelaren van de Arabieren. Hij durft zich ook tegen hen kritisch op te stellen. 

Moussa of de dood van een Arabier is een sterke debuutroman. Daoud slaagt erin niet alleen in een waardige tegenhanger van De Vreemdeling te schrijven, maar hij voegt er nog een extra dimensie aan toe. Is het nodig De Vreemdeling te lezen? Nee, maar het maakt Moussa of de dood van een Arabier wel sterker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: