Aleksandar Hemon – Het boek van mijn levens

Wanneer Aleksandar Hemon als jonge twintiger voor een maand naar Chicago trekt, breekt de oorlog uit in Sarajevo. Zijn leven neemt een aantal onverwachte wendingen. In het aangrijpende ‘het boek van mijn levens’ blikt hij terug op zijn levens in zowel Sarajevo als Chicago. Daarmee verlaat hij voor het eerst het pad van de fictie.

Hemons leven start in de Balkan. Waar hij samen met zijn zus en ouders in Sarajevo woont. Hij leert er slechte poëzie schrijven en werkt voor obscure tijdschriften. Hij zoekt de grenzen op binnen een sterk gecontroleerde samenleving. De oorlog in zijn thuisland doet zijn leven een andere richting nemen. Hij vestigt zich in Chicago . Moet de oorlog op een afstand volgen. Trouwt er voor het eerst en schrijft boeken.

Vanuit zijn eigen ervaringen weet hij Sarajevo tot leven te brengen. Je voelt de liefde voor zijn thuisstad maar tegelijkertijd merk je ook hoe ontheemd hij geworden is van Sarajevo. Hemon laat de lezer voelen wat het betekent om een land te moeten ontvluchten. Wat het doet met een mens. Hij stelt ons in staat een genuanceerder beeld te vormen. In dat opzicht is zijn boek bijster actueel.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken die los van elkaar staan. Het zijn allen essays waarin hij uiteenlopende thema’s behandelt. Dezelfde gebeurtenissen passeren meerdere keren de revue, maar telkens vanuit een ander standpunt bekeken. Op die manier schept Hemon een bijzonder gedifferentieerd beeld van zichzelf als man zonder thuisland.

Net zoals Nabokov kiest Hemon bewust om niet in zijn moedertaal te schrijven, maar in het Engels. Hierdoor is hij zich des te bewuster van de kracht van taal maar evengoed van haar limieten. Het geeft het hem ook, het stelt hem in staat een tweede ik te creëren. Om fictie te schrijven, omdat hij in het Servo-Kroatisch niet anders dan de werkelijkheid zou kunnen beschrijven. In Het boek van mijn levens zorgt het Engels ervoor dat hij voldoende afstand kan nemen.

Hemon zet je wereldbeeld op losse schroeven, verplicht je tot nadenken. Hij laat je voelen hoe het is een land in oorlog te moeten ontvluchten. De sterkte van dit boek is het analytisch vermogen van Hemon. Niet alleen ten opzichte van zijn omgeving maar ook van zichzelf. Alleen al daarom mag wat mij betreft Het boek van mijn levens verplichte lectuur worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: