Paul Baeten Gronda – Wanderland

 

Reeds sinds zijn debuut wordt Paul Baeten Gronda als een groot talent beschouwd. Die status wist hij telkens te bevestigen. Zijn voorlaatste roman ‘Straus Park’ werd zelfs voor een recordbedrag verkocht aan het Duitse Random House. Voor zijn vijfde roman Wonderland verliet Gronda De Bezige Bij stal, om neer te strijken bij het Hollands Diep van Robbert Ammerlaan.

Drie dagen voor zijn grote tentoonstelling wordt Igor gebeld. Zijn vader gaat weldra sterven. Hij trekt onmiddellijk naar Zwitserland om bij zijn vader, halfbroers en halfzus te zijn. Het is de mogelijkheid om zijn vervreemde familie te leren kennen. Al blijft iedereen een afstand en gereserveerdheid ten opzichte van elkaar behouden, het zouden allen vreemden voor elkaar kunnen zijn, die toevallig samen op één plaats verblijven.

Het meest treffende in Wanderland is niet het sterven van Igors vader, maar de depressie die ongemerkt Igors leven beheerst. Gronda weet deze subtiel maar gevat te beschrijven. Igor telt de dagen. Dag 1 is de dag dat zijn grote geliefde het schuifraam liet openstaan en verdween. Sindsdien wordt de wereld iedere dag een stukje donkerder. Verdwijnen alle lichtschakeringen. Troostelozer kan het niet zijn voor een schilder.

Wanderland is een melancholische roman zonder echt zwaarwichtig te worden. Gronda weet de balans goed te behouden. In korte scènes weet hij op een lichtvoetige manier grote thema’s als liefde, ontheemding en verlies aan te raken. Alhoewel het iedere dag donkerder wordt, is niet alles verloren. Gronda schept ook hoop met zijn roman.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: