Lize Spit – Het smelt

Lize Spit won in 2013 Write Now, een wedstrijd die voor meerdere auteurs de start van hun carrière betekende. Sindsdien hengelden vele uitgevers naar haar handtekening. Uiteindelijk waren het de mannen van Das Mag die haar konden binnenrijven. Haar debuut ligt sinds enkele weken in de winkel, meer dan 10.000 exemplaren gingen vlot over de toonbank. ‘Het smelt’ is een vuistdikke roman die toont hoe ambitieus Spit is.

Met een grote ijsblok in de koffer keert Eva terug naar het dorp waar ze als kind opgroeide. Dit keer wil ze zelf het scenario bepalen, niet zoals vroeger alles ondergaan. Eva groeide op met Laurens en Pim. De enige twee kinderen die in haar geboortejaar geboren werden. Snel worden ze onafscheidelijk, de drie musketiers. Wanneer de puberteit zich aandient, verandert hun onderlinge relatie voor altijd.

Spit geeft de kinderen van de gouden jaren negentig voor het eerst een gezicht binnen de literatuur. Meisjes die verliefd zijn op Get Ready. Tattookettingen. Grote computerbakken met Windows 95. Spit weet die tijd weer levendig te maken en laat de eerste lezer terug de eerste verwondering voelen toen computers hun opmars in de woonkamers deden.

Minutieus overschouwt Eva haar leven, maar ook de dag waarop ze terug na twaalf jaar voor het eerst naar huis keert. Spit kiest ervoor om met flashbacks te werken. Eigenlijk spelen zich twee verhalen af, die steeds meer naar elkaar toe groeien. In het begin van Het Smelt heeft het heden weinig betekenis voor de lezer. Dat komt pas naarmate het duidelijk wordt wat er zich allemaal afgespeeld heeft in Eva’s jeugd. Spit weet die spanning goed op te bouwen.

Hoe donker Het Smelt dan ook mag zijn, melodramatisch wordt het nooit. Het hoofdpersonage beschrijft haar ervaringen in het leven. Vertelt anekdotes zonder echt te reflecteren over het leven. Het is aan de lezer zelf om alles met elkaar te verbinden, waardoor Eva’s realiteit nog harder binnenkomt en blijft ronddwalen in je hoofd.

Spit nam een bijzonder groot risico met Het Smelt. Het getuigt van lef om te debuteren met een roman die de kaap van vijfhonderd pagina’s net niet haalt. Het Smelt is een meeslepende roman die ons terugvoert naar de kindertijd en toont hoe hard kinderen wel niet kunnen zijn voor elkaar, zonder er zich volledig bewust van te zijn. Gelukkig word je niet van Het Smelt, maar Spit kruipt onder je huid en laat je geen moment los. Een binnenkomer van formaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: