Mario Levrero – De plaats

Er is een nieuwe kleine uitgever in het literaire landschap, Bananafish, en dat kan alleen maar toegejuicht worden. In het boek ‘Vreemd genoeg’ kunnen we lezen dat ze zich zullen focussen op boeken die vreemd genoeg niet naar het Nederlands vertaald zijn, of vertaalde werken die in de vergetelheid geraakt zijn. Het valt op dat kleine onafhankelijke uitgevers veel aandacht besteden aan hun uitgaven. Bij Bananafish is dat niet anders: de boeken zijn fantastisch vormgegeven en allen verkrijgbaar in een luxe-editie. 

De Uruguayaanse schrijver Mario Levrero is één van de auteurs die voor het eerst naar het Nederlands vertaald wordt. Hij behoorde tot de literaire schaduwbeweging van de Raros, vrij vertaald als de Zonderlingen. Zij gingen in tegen het traditioneel en realistisch schrijven van andere Uruguayaanse schrijvers. Een buitenbeentje zijn binnen de literatuur was wel passend voor Levrero die in de underground wou blijven, maar uiteindelijk toch een grote schare fans verzamelde.

Bananafish koos ervoor om De Plaats  als eerste werk van Levrero te vertalen, een verhaal in de traditie van Kafka. De verteller wordt op een ochtend wakker in een kamer, zonder enig besef van tijd en ruimte. Alles is verduisterd. Wanneer hij zich enigszins  aan de situatie aanpast, gaat hij op verkenning. Hij ontdekt meerdere donkere ruimtes, die telkens op elkaar lijken. Hij kan maar één richting uit, wanneer hij de deur van een voorgaande ruimte sluit, gaat die onherroepelijk op slot.

Naarmate hij verder komt, wordt er stilaan meer aan de ruimtes toegevoegd, ontmoet hij mensen die zijn taal niet spreken. Op een gegeven moment verlaat hij zelf het gebouw om op een open plaats terecht te komen. Waar hij mensen ontmoet die hetzelfde meegemaakt hebben, maar in een andere vorm. Voor de verteller wordt het steeds moeilijker om keuzes te maken wat hij moet doen. Om toch een overzicht op de bevreemdende situatie te behouden, pent hij alle indrukken in een dagboek neer.

Op het eerste zicht zou je kunnen zeggen, dat de verteller een hulpeloos iemand is. Keuzes worden gemaakt door een hogere en ongekende macht. Maar net zoals bij Kafka gaat het verder. Ondanks de vele beperkingen heeft het individu wel degelijk een keuze. Hij kan zich ergens settelen. Zo kan hij bijvoorbeeld een gezinsleven starten met een vrouw en kind in een klein dorp. Toch kiest hij bewust voor de eenzaamheid.

‘Maar nu ze zich hier in haar volle omvang presenteerde, voelde ik dat eenzaamheid misschien mijn enige bezit was  in deze wereld, de trouwe, speciaal voor mij bestemde vriendin die ik nooit zou verlaten.’

De plaats is een krankzinnige roman waarin je verloren raakt. Je blijft  in de kamers ronddwalen wanneer de laatste bladzijde omgeslagen is, zoals Trujillo het treffend beschrijft in haar voorwoord. Een diepe buiging voor Bananafish, die een unieke stem als Levrero tot ons heeft gebracht. We kunnen dergelijke onafhankelijke uitgeverijen alleen maar toejuichen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: