Schwobspecial 3: De brug van San Luis Rey

Voor de laatste Scwhobspecial gingen we even kijken in de stal van uitgeverij Van Oorschot. In de mooi vormgegeven serie van de vertaalde klassiekers kunnen we ‘De brug van San Luis Rey’ terugvinden, waarmee Thornton Wilder de Pullitzerpijs won in 1927. Een prijs die hij in zijn latere carrière nog twee maal zou ontvangen voor twee van zijn theaterstukken. 

Juniper, een Franciscaner monnik, is in Peru ooggetuige van een uitzonderlijk ongeval. Een oud en frequent gebruikte Inca-touwbrug begeeft het. Vijf onfortuinlijke mensen storten de diepte in. Het is een casus waarop Juniper al jaren zit te wachten. Het is de kans om Godsdienst naast de wetenschappen te plaatsen in plaats van hun ondergeschikte rol. Hij reconstrueert de levens van de vijf overledenen om te achterhalen welk godsbesluit ervoor zorgde dat net deze mensen het leven lieten.
De vijf slachtoffers mogen dan wel allen een verschillende achtergrond hebben allen zijn ze op zoek naar liefde in hun leven. De hooggeplaatste Marquesa de Montayer wil de erkenning en goedkeuring van haar dochter verdienen, waardoor ze haar eigen dienstmeisje Pepita verwaarloost. De tweelingbroers Esteban en Manuel zijn onafscheidelijk tot de prachtige la Picherole tussen hen beide komt staan en ook oom Pio, de ontdekker van La Picherole, probeert haar hart te veroveren.
Het is niet enkel die zoektocht naar liefde die hen verbind. Hun achtergronden doorkruisen elkaars leven. Wilder verweeft alle afzonderlijke verhaallijnen vernuftig met elkaar. Het lijkt dan ook niet toevallig dat deze vijf mensen samen stierven op de brug. Was het de hand van God of toeval? Wilder formuleert er geen antwoord op. Uiteindelijk laat hij de liefde en de hoop zegevieren. Want iedereen gaf zijn leven een nieuwe en positieve wending net voor het ongeval.
Dat het verhaal bijna negentig jaar na verschijnen nog altijd blijft rechtstaan, bewijst het kunnen van Wilder. Dat heeft voornamelijk ook te maken met zijn beknopte schrijfstijl, waarmee hij snel tot de kern van zijn verhaal komt. De brug van San Luis Rey is een compacte roman over religie, maar nog meer over de liefde. Twee thema’s die de mensheid altijd zal blijven bezighouden.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: