Joachim Bessing – Untitled

Liefde kan intens zijn. Liefde kan psychotisch zijn. Liefde kan allesoverheersend zijn. Liefde is een thema dat ons als mens bezighoudt. De liefde laat ons niet los en schrijvers ook niet. Er zijn al vele pagina’s over gevuld. De liefde is nog nooit zo intens beschreven als door Joachim Bessing in zijn ‘Untitled’, dat recent door Els Snick vertaald werd.

Hij een journalist. Zij, Julia, een filosofe. Hij leidt een wild leven in de modewereld met drank en drugs. Zij leeft in alle kalmte. Hij wordt ziekelijk verliefd op haar. Zij zal haar man nooit verlaten. Ze worden minnaars en beleven hun affaire vaak via hun iPhone. Ze sturen muziek, foto’s en berichten naar elkaar. Hun virtueel leven vloeit steeds meer in elkaar, maar in de fysieke realiteit wordt hun afstand steeds groter.
Technologie heeft een grote invloed op ons leven. Zo zorgde de uitvinding van de GSM ervoor dat we overal bereikbaar zijn. Het internet zorgt dat we overal informatie ter beschikking hebben. Deze uitvindingen hebben ons leven ingrijpend veranderd. De impact op ons persoonlijk leven van sociale media en smartphones is misschien nog groter. Altijd en overal kunnen we alles met elkaar delen. Untitled toont hoe die technologie een invloed kan hebben op onze liefdesrelaties, wat tot een overdosis kan leiden, net zoals bij onze naamloze protagonist.
Untitled wordt verteld vanuit het perspectief van de naamloze man. Wat bijzonder treffend is, want hij verliest zijn identiteit. Zijn leven houdt op te bestaan. Hij gaat volledig op in Julia. Hij is enkel gelukkig wanneer hij bij haar fysieke aanwezig is. Bessing weet die alles verzengende verliefdheid bijzonder tastbaar over te brengen naar de lezer. Het is alsof jezelf de roes van het verliefd zijn ervaart. Even word je uit die roes getrokken wanneer Julia haar verhaal doet. Dit vormt een breekpunt in de roman.
Untitled is een hallucinante trip, met één thema: de verliefdheid. De modewereld met zijn bijhorende clichés is slechts een achtergrond van het verhaal. Bessing weet de rollercoaster van gevoelens die verliefdheid met zich meebrengt onder woorden te brengen zonder zeemzoet te worden. Leesmagazijn heeft opnieuw een parel binnen hun collectie. Untitled is een atypische ode aan de liefde en de romantiek.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: