Zeruya Shalev – Pijn

29 januari 2014. Zeruya Shalev overleeft een terroristische aanslag. Een revalidatie van 6 maanden volgt. Het lijkt het ideale moment om te schrijven, maar het lukt haar niet. Wanneer Shalevs fysieke pijn verdwenen is, wordt het schrijven terug mogelijk, maar neemt zich voor nooit over aanslagen te schrijven. Tot dertien jaar later een verhaal zich onbewust aan haar opdringt en haar geen andere keus laat toch over een terroristische aanslag te schrijven. 

Tien jaar is verstreken sinds Iris zwaargewond raakte bij een terreuraanslag. Ze heeft de draad van het leven weer opgenomen. Ze is een succesvolle directrice van een school, getrouwd en heeft twee kinderen. Maar de pijn, die is nog steeds niet verdwenen. Wanneer de pijnscheuten steeds erger worden zoekt ze hulp in de pijnkliniek, waar haar grote jeugdliefde de leiding heeft. Even lijkt het alsof de twee terug naar elkaar groeien, maar plots eist haar dochter alle aandacht op.

Wat terreur veroorzaakt op korte termijn, hebben we helaas recent ondervonden. Angst neemt de maatschappij over. Het leven verandert. Fanatiek gaan we op zoek naar de daders om rechtvaardigheid te laten geschieden. Maar ook na tien jaar hebben dergelijke daden nog steeds invloed op het leven van slachtoffers. Dat toont Shalev aan met Pijn. Waarin het zoeken van schuldenaars continu verschuift. Het is niet alleen meer de schuld van daders, maar ook dierbaren kunnen de schuld krijgen of schuldgevoelens krijgen.

Alhoewel terreur de basis vormt van het verhaal, gaat Pijn over het huwelijks- en gezinsleven. Iris haar huwelijksleven staat op springen, omwille van haar verlangen naar de grote liefde, die nooit in haar huwelijk aanwezig was. Wanneer ze een affaire start met haar grote jeugdliefde, lijkt haar leven kleur te krijgen. Maar kan ze de man vergeven die haar zomaar achterliet? Of kiest ze toch voor haar gezin, waar heel wat scheef gelopen is sinds de aanslag.

Schuld en vergiffenis spelen doorheen Pijn een belangrijke grote rol. Dat wordt heel duidelijk wanneer Iris in een brief aan de ouders het verhaal van Jozef en zijn broers vertelt en het belang ervan onderstreept binnen het onderwijs. Ook voor haar eigen gezin, waar eenieder zich schuldig voelt tegenover Iris, maar ook de anderen beschuldigt, is het Bijbelse verhaal van grote waarde. . Als gezin moeten ze samen deze vragen overwinnen om terug tot een functioneel gezin te komen.

Pijn is een sublieme roman die voorbij de politieke realiteit van Israël gaat. De aanslag vormt slechts de aanzet tot het verhaal. Veel meer gaat het om hoe het leven is in Israël. Dat er naast de politieke perikelen ook nog een leven met gewone problemen is zoals in ieder ander land. Shalev dissecteert de psyche van de mens met een bijzondere gevoeligheid en een rijke taal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: