Joost Vandecasteel – Jungle

Oktober 2014, het doek valt over De Bezige Bij Antwerpen wegens besparingen bij WPG. Voor veel auteurs was het een onzekere periode. Ze moesten een nieuwe uitgeverij vinden of vonden onderdak bij De Bezige Bij Amsterdam. Zo kwam Joost Vandecasteele terecht bij Lebowski publishers. Daarmee doet hij op zijn minst al beter dan het hoofdpersonage in zijn nieuwe satirische roman ‘Jungle’.

Om rond te kunnen komen, moet de uitgeverijloze auteur uit het verhaal iedere opdracht aannemen die hem toegeworpen wordt. Het brengt hem op de meest bizarre plaatsen van de wereld. Astana een hoofdstad in opbouw. Een gamelab in New York. Een ondergrondse parking in Spanje, waar daklozen president zijn. Maar de meest bizarre stad is zijn thuisbasis Brussel, die meer en meer ontaardt in een jungle, waarin hij zelf geen uitweg meer lijkt te vinden.

De grote steden evolueren steeds in Jungle. Er worden elementen van de gamewereld geïmplementeerd in verlaten huizen. Waar kamer voor kamer voor je ogen opgebouwd wordt, met meubels die uit de grond oprijzen. Het doet Jungle voor een deel ontaarden in een sciencefictionroman waar realiteit zich steeds meer vermengt met de fantasie. Vandecasteele trekt die lijn ook door naar zijn taal, waar cijfers niet voluit geschreven worden zoals in de programmeertaal.

Door satire te gebruiken kan Vandecasteele onze maatschappij kritisch tot op het bot fileren. Hij vergroot de werkelijkheid naar situaties die op het eerste gezicht absurd lijken, maar toch de essentie raken. Zoals de vele absurde betogingen in Brussel over de meest kleine zaken. Het toont aan hoe onverdraagzaam we als samenleving zijn. Of de onderwereld in Spanje waarmee hij de ernst van de economische crisis in Spanje wil aanduiden.

Vandecasteele toont zich met Jungle een geëngageerde schrijver. Zij het op een minder schreeuwerige manier dan Facebook, waar hij op alles en  iedereen lijkt te fulmineren. In zijn boek doet hij dat voorzichtiger, bekritiseert hij de maatschappij via randpersonages en absurde situaties. Jungle is een sterk satirisch portret van onze samenleving. Dit is een belangrijke mijlpaal in het oeuvre van Vandecasteele, waarmee hij duidelijk een stap vooruit zet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: