Max Porter – Verdriet is het ding met veren

Max Porter hoofdredacteur bij Granta en Portobello Books verloor op zesjarige leeftijd zijn vader. Uit deze ervaringen puurde hij om zijn debuut roman ‘Verdriet is het ding met veren’ te schrijven. Een fabelachtig relaas waarin hij het rouwproces van een gezin blootlegt na een dergelijk trauma. Hij brengt onder woorden wat velen onder ons niet kunnen.

Wanneer de moeder van een gezin plots sterft, bezoekt de kraai dit gezin. Ze wordt de belichaming van het verdriet van de vader en twee zonen. De kraai spreekt met de vader en verzorgt de kinderen. Ze heelt de wonden maar rijt ze evengoed weer open met veel liefde. De kraai houdt nu eenmaal van de ellendevan andere mensen, als echte lijkenpikker.

In korte stukken tekst, die zich huis houden tussen proza en poëzie, komen de zonen, vader en de kraai aan het woord. Allen doen ze hun eigen relaas en hebben ze hun eigen functie binnen de tekst. De vader belichaamt het verdriet en de onmacht. Hij is nog tot weinig in staat en weet zich geen houding aan te meten ten opzichte van het verdriet. De zonen rouwen om hun moeder op hun eigen manier, maar tonen ook bijzonder veel vitaliteit. Steeds halen ze kattenkwaad uit om hun moeders aanwezigheid te kunnen voelen, die normaal gezien boos zou zijn.

De kraai heeft een bijzonder positie. Ze is een metafoor voor het verdriet. Zorgt ervoor dat emoties voelbaar worden waar geen woorden voor bestaan. Maar evengoed zorgt ze voor de lichte noot. Ze maakt de zware gevoelens hanteerbaar voor de lezer. Ze neemt geen blad voor de mond en durft de vader te schofferen, hetgeen hem net in staat stelt om stappen vooruit te zetten binnen zijn rouwproces. Voor de zonen is de kraai lieflijker, al kan ze het niet laten hen ook uit te dagen.

Ted Hughes speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van deze roman. Niet alleen is hij de vaders grote held, waar de zonen een mooie anekdote over vertellen, hij was ook een inspiratiebron voor Porter bij het schrijven van deze roman. Verdriet is het ding met veren is een referentie naar Crow, from the life and songs of the crow, een belangrijke bundel die Hughes schreef na de dood van Sylvia Plath.

Verdriet is het ding met veren is een moderne fabel verweven met poëzie over rouw en verlies. In zijn zoektocht naar het rouwproces gebruikt hij een kraai, wat verwijst naar een dichtbundel van Ted Hughes genaamd Crow.  Het is een bijzonder boekje dat vraagt om gelezen maar bovenal herlezen te worden. Porter schreef een ongelooflijk sterk debuut dat nog heel lang zal blijven nazinderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: