Aleksandr Skorobogatov – Sergeant Bertrand

Aleksandr Skorobogatov oogstte veel lof met ‘Portret van een onbekend meisje’ dat verscheen bij Cossee. Het zette de uitgeverij aan om het reeds lang uitverkochte debuut van Skorobogatov terug in druk te brengen in afwachting van nieuw werk. ‘Sergeant Bertrand’ werd reeds enorm bejubeld door zowel de binnenlandse als de buitenlandse pers. Het werd naar meerdere talen vertaald en Skorobogatov won er ook een prestigieuze prijs mee in Italië.

Het meest van de tijd spendeert Nikolaj in zijn verduisterde slaapkamer, meestal drinkend en rokend. Zijn vrouw ontvangt iedere dag bezoek in de living en staat ’s avonds op de planken. Nikolaj wordt geteisterd door een moordende jaloezie. Kan hij zijn vrouw wel vertrouwen? Wie zijn de mannen die haar bezoeken? Sergeant Bertrand, zijn trouwe raadgever, toont hem uitwegen die Nikolaj tot daden brengt die hij zelf nooit voor mogelijk had gezien.

Sergeant Bertrand is een mysterieus personage waarop je doorheen de hele roman geen enkele grip krijgt. Is hij een stem in Nikolajs hoofd, een hallucinatie of is hij een duister personage dat zich graag inmengt in andermans leven en mensen brainwasht zoals de Sovjet-Unie deed met zijn eigen bevolking? Want ook Nikolaj heeft weinig vrijheid, zijn ziekelijke jaloezie beheerst zijn volledige leven.

Wat is waarheid? Wat is werkelijkheid? Wat is echt? Bestaat er wel iets als de waarheid? Of heeft ieder individu zijn eigen werkelijkheid? Het zijn vragen die Skorobogatov oproept met zijn roman. Nikolaj leeft in zijn eigen wereld en bekijkt de wereld vanuit zijn eigen standpunt wat hem doet vervreemden van zijn omgeving, maar dat kunnen we eigenlijk ook zeggen van de psychiater. Hij bekijkt de ‘gekken’ door zijn bril en behandelt hen op die manier niet als mensen maar als curiosa. Alleen hij weet wat goed voor hen is.

De hoofdstukken worden bijzonder kort gehouden door Skorobogatov. Zo wordt de spanning ten allen tijde hoog gehouden en raakt de lezer niet volledig verstikt door Nikolajs gedachtewereld. Listig speelt Skorobogatov met aanwijzingen die de lezer een vat op het verhaal moeten bieden. Of je dat ooit volledig krijgt is maar de vraag, want ook na de laatste pagina blijft ‘Sergeant Bertrand’ zich in mysteries hullen.

Sergeant Bertrand is een ijzersterke roman die je sprakeloos en verweesd achterlaat. Het verhaal kruipt je onder de huid en leent zich het best om in één beweging uit te lezen, anders loop je het risico belangrijke details te missen. Skorobogatov bewijst dat hij een meesterverteller is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: