Donald Niedekker – Oksana

Donald Niedekker geniet weinig tot geen bekendheid in Vlaanderen. In 2002 debuteerde hij met de roman ‘Hier ben ik’ bij uitgeverij Vassallucci. Er volgden nog enkele romans om uiteindelijk de overstap te maken naar uitgeverij Koppernik. ‘Oksana’ is zijn tweede roman die onder hun vlag verschenen is.

Hoe vergaat het met de jeugd na Tsjernobyl? Hoe gaan zij om met een drama van zo’n grote omvang? Lena verliest haar ouders na de kernramp, waarna ze bij haar grootmoeder gaat inwonen. Ze vindt er de kracht om haar grote droom na te jagen. Helaas brengt een dansblessure roet in het eten. Ontgoocheld en onwetend is ze een vogel voor de kat. Ze valt in de handen van Albanese mensenhandelaars en verzeilt in de prostitutie.

In korte hoofdstukken schetst Niedekker een delicaat portret van een Russisch prostitutiemeisje. Hij schetst hoe ze voor het eerst in contact komt met de West-Europese cultuur. Hoe indrukwekkend een grote stad als Berlijn kan zijn voor migranten. Voor Lena staat het symbool als een stad vol mogelijkheden. Al heeft Lena snel door dat ze zich beter voordoet als een naïef Russisch meisje die niets van de wereld kent.

Om de spanningsboog hoog te houden springt Niedekker continu voor- en achteruit in de tijd. Zo krijgt het leven van Lena mooi vorm en draait niet alles om de prostitutie. Je krijgt een beeld hoe het verleden haar gevormd heeft tot wie ze nu is. Tsjernobyl lijkt ver van het verhaal op zich te staan, maar dat is het niet. Ze heeft leren doorzetten en leren kiezen voor het leven. Anders had ze misschien nooit balletdanseres willen worden. Maar evengoed zorgen de tijdssprongen naar de toekomst dat Oksana geen pessimistische ondertoon krijgt.

Er spreekt enorm veel levenskracht uit Oksana. Mensen kunnen heel wat doorstaan als ze de moed hebben om telkens terug op te staan. Lena is een vechter. Ze leert mensen wantrouwen, maar leert even goed om terug vertrouwen te krijgen in de mens. Ze leert niet bang te zijn om te vallen, omdat we altijd opnieuw kunnen rechtstaan. Ze leert om onder de onderdrukking van anderen toch haar eigenheid te behouden en stopt nooit met dromen.

Dat kleine onafhankelijke uitgeverijen belangrijk zijn voor de diversiteit van literatuur, wordt nog maar eens bewezen met Oksana. Niedekker heeft een frisse en originele stem, dat zonder Koppernik misschien nooit tot ons gekomen zou zijn. Oksana is een krachtig relaas over hoe het leven kan foutlopen door toedoen van anderen, maar eveneens toont hoe we anderen en tegenslag het hoofd kunnen bieden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: